Witamy na stronie Publicznej Szkoły Podstawowej w Harasiukach

Jadłospis

 

 
29.09. (poniedziałek)
Śniadanie
Kluski lane na mleku
Składniki: mleko krowie, 3,2% tłuszczu, jaja kurze całe,
mąka pszenna, typ 500
Kanapka z pasztetem warzywno-drobiowym
Składniki: marchew, pietruszka, korzeń, chleb pszenno-
żytni, seler korzeniowy, mięso z udźca indyka, bez skóry,
cebula, jaja kurze całe, masło ekstra (z mleka), bułki
pszenne zwykłe, olej rzepakowy, sól biała, pieprz
Ogórki konserwowe (gorczyca)
Herbata z cytryną i miodem
Składniki: woda, miód pszczeli, cytryna, herbata czarna

Obiad
Zapiekanka makaronowa z mięsem wieprzowym
Składniki: makaron pszenny bezjajeczny, włoszczyzna
krojona w paski, mrożona (seler), ser edamski tłusty (z
mleka), wieprzowina łopatka, cebula, jaja kurze całe,
śmietana 18% (z mleka), pomidory w puszce całe,
kukurydza, konserwowa, koncentrat pomidorowy, 30%,
papryka czerwona, natka pietruszki, olej rzepakowy,
czosnek, fasola czerwona, konserwowa, bez zalewy, sól
biała, pieprz
Sok jabłkowy 100%
Podwieczorek
Gofry tradycyjne
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, mąka pszenna, typ
450, jaja kurze całe, olej rzepakowy, cukier, proszek do
pieczenia (pszenica)
Herbata owocowa
30.09.(wtorek)
Śniadanie
Kasza manna na mleku z polewą malinową
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, maliny, mrożone,
kasza manna (pszenica), cukier
Bułka grahamka z szynką z indyka i ogórkiem świeżym
Składniki: bułki pszenne grahamki, szynka z indyka,
ogórek, masło ekstra (z mleka)
Herbata z melisy
Składniki: woda, cukier, herbata z melisy
Obiad
Filet z kurczaka panierowany,
ziemniaki z koperkiem
Składniki: ziemniaki, mięso z piersi kurczaka, bez skóry,
bułka tarta (pszenica), jaja kurze całe, olej rzepakowy, sól
biała, pieprz, koperek
Marchewka z groszkiem i masłem
Składniki: marchew z groszkiem, mrożona, masło ekstra(z mleka)
Kompot śliwkowy
Składniki: woda, śliwki, cukier
Podwieczorek
Ciastka drożdżowe z truskawkami (pszenica, mleko)
Kawa zbożowa z mlekiem
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, woda, kawa
zbożowa (żyto, jęczmień)
01.10 (środa)
Śniadanie
Płatki jaglane na mleku
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, płatki jaglane
Sałatka jarzynowa
Składniki: ziemniaki, marchew, pietruszka, korzeń, seler
korzeniowy, jabłko, jaja kurze całe, majonez (jajka,
gorczyca), cebula, groszek zielony, ogórki konserwowe (
gorczyca), groszek zielony, konserwowy, bez zalewy,
musztarda (gorczyca), sól biała, pieprz
Chleb pszenno-żytni
Herbata miętowa
Obiad
Zupa grochowa z ziemniakami
Składniki: woda, ziemniaki, groch, nasiona suche,
marchew, pietruszka, korzeń, cebula, kiełbasa śląska, olej
rzepakowy, boczek wędzony bez kości, sól biała, pieprz,
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, cząber suszony,czosnek
Chleb pszenno-żytni
Mandarynki
Podwieczorek
Budyń waniliowy
Składniki: mleko krowie, 3,2% tłuszczu, skrobia
ziemniaczana, żółtko jaja kurzego, masło ekstra (z mleka
), cukier, cukier z prawdziwą wanilią
Herbatniki (pszenica, mleko)
02.10(czwartek)
Śniadanie
Płatki kukurydziane na mleku
Składniki: mleko krowie, 3,2% tłuszczu, płatki kukurydziane
Bułka grahamka z szynką z indyka i rzodkiewką
Składniki: bułki pszenne grahamki, szynka z indyka,
rzodkiewka, masło ekstra (z mleka)
Herbata rumiankowa
Obiad
Pieczony kotlet mielony z szynki wieprzowej
Składniki: wieprzowina szynka surowa, jaja kurze całe,
bułki pszenne wrocławskie, bułka tarta (pszenica), cebula, olej rzepakowy
Ziemniaki, gotowane w wodzie
Buraczki zasmażane
Składniki: burak, olej rzepakowy, mąka pszenna, typ 450,
sól biała, pieprz, cytryna
Woda z cytryną
Składniki: woda, cytryna

Podwieczorek
Galaretka owocowa
Składniki: woda, galaretka owocowa, w proszku
Biszkopty lady fingers (pszenica,
jajka)
03.10 (piątek)
Śniadanie
Płatki owsiane na mleku
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, płatki owsiane
Bułka z masłem i pomidorem
Składniki: bułka paryska (angielka) (pszenica), pomidor,
masło ekstra (z mleka)
Kawa zbożowa na mleku
Składniki: mleko krowie, 2% tłuszczu, kawa zbożowa (żyto
, jęczmień)
Obiad
Pierogi ruskie z omastą
Składniki: ziemniaki, mąka pszenna, typ 500, ser
twarogowy półtłusty (z mleka), cebula, olej rzepakowy,
jaja kurze całe, pieprz, sól biała
Kompot owocowy
Składniki: woda, mieszanka owocowa, mrożona, cukier

Podwieczorek
Jogurt truskawkowy, 1,5% tłuszczu(z mleka)